Douwes pompoenenveldje.

Douwes pompoenenveldje.

Een paar weken geleden is Harry Douwes overleden. In Kiel-windeweer weet bijna iedereen wie Harry Douwes was. Buiten ons dorp denk ik maar weinigen, of je moet een klant zijn geweest van het biologisch zaadteeltbedrijf “De Bolster”, want dat was het bedrijf dat Harry tot mei 2006 samen met z’n vrouw Chris runde. Met nog 4 a 5 werknemers, hadden ze er al met al een goed lopende toko van. De zaden werden door heel Nederland verstuurd en ver daarbuiten. Het stel was al aardig op leeftijd toen in 2006 de stekker eruit ging. De werkelijke reden was overigens niet hun leeftijd, maar de chronische leukemie waar Harry aan leed. Deze variant was weliswaar goed te behandelen, maar het bedrijf werd meer en meer als een last gezien. Uiteindelijk werd het met behoud van de naam verkocht aan een bedrijf uit Epe en daar is het nog steeds gehuisvest.


Toen wij in 1989 in Kiel kwamen wonen bestond De Bolster al ruim 20 jaar. Gelegen tussen andere akkers, waar voornamelijk aardappelen , graan en bieten wordt verbouwd, was het stuk land van Harry en Chris opvallend kleurrijk. Dat had voor een deel te maken met de grote variatie aan bloemen, maar ook door de bloeiende groenten. Het was hun uiteindelijk niet om de groente zelf te doen, maar om het zaad. Dus overal zag je doorgeschoten sla, prei, kool en wat dies meer zij. Vooral in de zomer was het een feest voor het oog. Op m’n dagelijkse wandeling met de hond kwam ik er vaak. Eén van de mooiste en jaarlijks terug kerende gewassen waren de pompoenen. Eerst komen aan de lange kronkelige stengels de bladeren, dan de prachtig gele bloemen, die op hun beurt weer uitgroeiden tot oranje pompoenen. Honderden lagen er en het was altijd een schitterend gezicht.


Ik zag er van meet af aan een onderwerp in, maar bij mij duurt het soms even voordat zoiets goed is ingedaald en ik er werkelijk mee aan de slag ga. Een paar jaar geleden begonnen met een schilderij, wat nogal erg voor de hand liggend is, vanwege de kleur van de pompoenen en de bladeren, die mooi contrasteren met het donkere bijna zwarte van de aarde. Maar het heeft natuurlijk ook iets grafisch; dat grillige van die stengels en bladeren, tegenover de mooie ronde vormen van de pompoenen. Voor de tentoonstelling: “Was getekend” in galerie Paterswolde, besloot ik om er een tekening van te maken. Best een ambitieus projectje, want ik was er al met al 3 avonden en 2 dagen zoet mee. ‘k Beschouw het als een eerbetoon aan Harry Douwes, die er toch maar even voor heeft gezorgd dat we elk jaar van z’n pompoenenveldje konden genieten.


10 juli 2016


 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Sterren op het doek

“El membrillo del sol”, oftewel: Een kweeperenboompje in de zon.

Final Portrait